Общинска избирателна комисия Русе


РЕШЕНИЕ
№ 145-МИ
Русе, 09.10.2019

ОТНОСНО: Жалба от ПП „Възраждане“, чрез Дилян Саманджиев, относно нарушение на ИК по време на предизборната кампания за местни избори.

В ОИК Русе е постъпила жалба с вх. № 161  от 09.10.2019 г. от Дилян Саманджиев-  упълномощен представител на ПП Възраждане“, в която се твърди за извършени нарушения на 08.10.2019 г  в конферентна зала на университетския „Канев център“ представляващ съставна част на държавния Русенски университет „Ангел Кънчев“, свързан с реално проведено предизборно агитационно мероприятие на кандидата за кмет на МК „ВМРО- БНД и НФСБ“ Галин Григоров, придружаван от целия Предизборен щаб на коалицията. Мероприятието е широко отразено в медиите, където ясно се вижда брендът на университета, който недвусмислено показва, че предизборното събитие е на територията на държавния Русенски университет. Твърди се , че това представлява нарушение на чл.182 от ИК, забраняващ всяка предизборна дейност в държавните институции, включително държавните университети.

В жалбата е вписано, че това нарушение е сезирана ЦИК, в лицето на неин зам- председател, и становището на ЦИК е, че нарушението е на лице и е необходима бърза реакция на ОИК – Русе, за да не се превърне нарушението в прецедент на местно и национално ниво.

Приложени към жалбата са: Публикация на „Акцент“, скрийншот, на който може да се видят многобройните публикации, свързани с предизборната проява на МК „ВМРО- БНД и НФСБ“ в държавният русенски университет.

Като взе предвид изложеното в жалбата и извършената проверка в „Канев център“ , както и многобройните прояви, концерти, постановки и други събития в залата, ОИК Русе намира, че същата е  място, в което се провеждат различни обществени събития и не е учебно заведение, нито има статут на което и да е било от изброените в чл.182 ал.1 ИК. По тези съображения жалбата се явява неоснователна и недоказана, поради което следва да бъде оставена без уважение.

Предвид изложеното и на основание чл.87 ал.1 т.1 и т.22 вр.чл.183 ал.5 от ИК, ОИК - Русе

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ  жалбата на Дилян Саманджиев, относно нарушаване правилата прдизборна агитация в предизборната кампания при произвеждане на местните избори за общински съветници и кметове  на 27 октомври 2019 г. , тъй като не е налице нарушение  на чл. 182 ал.1 ИК

 

Решението на Общинска избирателна комисия Русе може да се оспори пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му на основание чл. 88 от ИК.

Председател: Николай Иванов Братованов

Секретар: Милена Георгиева Хинкова

* Публикувано на 09.10.2019 в 19:55 часа

Календар

Решения

  • № 271-МИ / 16.03.2022

    относно: прекратяване предсрочно на пълномощията и обявяване на избран общински съветник от кандидатската листа на ПП ГЕРБ.

  • № 270-МИ / 11.03.2022

    относно: Сигнал с вх.№ 412 / 23.02.2022г.с искане за прекратяване предсрочно мандата на Дилян Пламенов Саманджиев, избран за общински съветник от кандидатската листа на ПП Възраждане

  • № 269 - МИ / 20.11.2021

    относно: прекратяване предсрочно на пълномощията и обявяване на избран общински съветник от кандидатската листа на ПП ГЕРБ.

всички решения